Esittely

Olen Oona Pesonen ja valmistunut keväällä 2015 kennellinjalta sekä lukiosta. Asun tällä hetkellä Vantaalla ja opiskelen ammattikorkeakoulussa. Tulevaisuuden haaveenani on jalostaa shetlanninlammaskoiria joilla on sekä terveys, luonne ja ulkomuoto harmonisessa tasapainossa.

Shetlanninlammaskoirien parissa aloitin vuonna 2008, jolloin perheeseeni hankittiin ensimmäinen koira. Samana vuonna taloomme ehti tulla toinenkin pentu toiselle kaveriksi. Olen kuitenkin ollut koirien kanssa jo lapsuudestani lähtien rapsutellen sukulaisteni kultaisianoutajia. Jo ennen ensimmäisen koiramme tuloa olin päättänyt, että tulevaisuudessa tulen varmasti kasvattamaan koiria. Ja näin sitä hitaasti, mutta varmasti mennään kohti mahdollista unelmaa.

Ensimmäisen shetlanninlammaskoiramme asteltua taloon alkoi minun tiedonkeruuni rodusta. Koiranäyttelyissä tuli käytyä useammankin kerran, sekä sukutaulujen selaaminen jalostustietokannasta oli hyvää ajanvietettä 13-vuotiaalle nuorelle. Ja pitihän sitä myös saada oma rotuyhdistyksen käsikirja mahdollisimman pian, joka tuli luettua satoja kertoja läpi... Tuntui kuitenkin, ettei internetistä ja koirakirjoista kuitenkaan saanut ihan kaikkea irti, joten tiedonjanoisena ilmoittauduinkin 15-vuotiaana kasvattajan peruskurssille, jonka kokeen suoritin hyväksytysti ensiyrittämällä. Samaisena vuonna kävin myös Soile Bisterin pitämän koiran anatomia -kurssin sekä lähdinpä jopa yliopistolle kuuntelemaan koiranjalostuksen avointa seminaaria.

Seuraavana vuorossa olikin kasvattajan jatkokurssi, jonka lopputyö oli oikein hauska tehdä. Samaisena vuonna hain yhteishaussa Kannuksen kennellinjalle, sillä koirillehan tämä elämä oli jo menetetty. Ja sillä koskaan ei voi mitään oppia liikaa, päätin myös ilmoittautua vuoden 2014 kasvattaja-akatemiaan, jonka sain myös päätökseen viime vuoden puolella. Tavoitteenani on lukion jälkeen jatkaa yliopistoon opiskelemaan kotieläintiedettä ja erikoistua jalostustieteeseen, sillä genetiikka (ja etenkin risteytyskaaviot!) on aina ollut lähellä sydäntäni.

Koirien jalostuksessa pidän erittäin tärkeänä sitä, että koira tutkitaan mahdollisimman laajasti ennen jalostuskäyttöä. Toivon myös, että mahdollisimman usea tulevista kasvateistani tutkittaisiin edes tärkeimpien terveystutkimusten osalta, sillä Karamba bonus terveystulokset ovat yksi tärkeä osa kohti parempaa koiranjalostusta. Tulen myös luonnetestamaan kaikki koirani, sillä luonnetesti antaa hyvää osviittaa koirasta. Tärkeää on myös, miten koira käyttäytyy arkielämässä, eikä vain se, kuinka se toimii esimerkiksi tottelevaisuuskentällä. Koska kennelnimeni on hyväksytty SKL:n toimesta, olen samalla lupautunut kasvattamaan rotumääritelmän mukaisia koiria, toimivaa ja tervettä rakennetta unohtamatta. En itse tykkää asioiden salailusta, joten pyrin kertomaan kaikki mahdolliset epäkohdat omasta jalostusmateriaalistani ja koiristani. Vain tällä tavalla saamme parempia ja terveempiä koiria tulevaisuudessa.

Haluan vielä kiittää seuraavia henkilöitä kaikesta tiedosta, taidosta ja avusta, joita ilman en olisi harkinnut mahdollista koirien kasvattamista:
- Christina Kittelä, kennel Lucky Garden's
- Sari Hiljanen, kennel Pikikuonon - Laura Muhonen, kennel Karvakedon
- Marja Karonen, kennel Kamajakin ja Jaana Karonen, kennel Ja-Kar
- Sue Walker, kennel Tooralie
Sekä kaikki ne tutut ja ystävät, joiden kanssa olen käynyt laajoja keskusteluja koirien jalostus- ja kasvatusasioista.

Oona Pesonen

Kurssit ja luennot, joihin olen osallistunut


- Kasvattajan peruskurssi 2010
- Kasvattajan jatkokurssi 2012

- Savo-Karjalan Sheltit ry:n Kasvattajapäivät 2013
- Suomen Kennelliiton jalostusneuvojien neuvottelupäivä 2013
- Suomen Koirakasvattajat ry:n Kasvattaja-akatemia 2014

- Kehätoimitsijakurssi 2016

- Soile Bister: Koiran anatomia -kurssi 2012
- Marjatta Snellman: Koiranjalostusta käsittelevä avoin seminaari 2012
- Hannes Lohi: Ihmisen paras ystävä geenitutkimuksessa -luento 2011, Etelä-Suomen Sheltit ry:n luento 2013
- Riikka Lahti: BARF-luento 2013
- Ilkka Hormila: Koiran hajuaisti, hajut, hajuerottelu 2013
- Juha Kares: Koiran rakenne ja liikkeet -luento 2013